Tema: Matallergi

[2018-12-07]
Din guide i allergidjungeln
Forskning pekar på ökande problem med överkänslighet mot mat, speciellt när det gäller matallergi. Samtidigt har fler än nödvändigt klassats som allergiska. KI:s forskare reder ut begreppen.
Läs hela artikeln >>

Matöverkänslighet – en lathund
Allergi beror på att kroppen av någon anledning har bildat antikroppar mot något protein eller någon kolhydrat i det aktuella födoämnet. Här är en enkel lathund för de vanligast typerna av matöverkänslighet.
Läs hela artikeln >>

Allt kli är inte allergi
Allergiframkallande ämnen har ofta ganska nära släktskap på proteinnivå. Till exempel är björk och jordnöt ganska nära släkt, vilket gör att björkpollenallergiker kan drabbas av mildare allergisymtom när de äter jordnöt.
Läs hela artikeln >>

Fästingbett kan ge köttallergi
Det första fallet av köttallergi beskrevs i Sverige 2009, nu är det en etablerad sjukdom. Enligt forskarna finns det en koppling till fästingbett.
Läs hela artikeln >>

Tre patienter berättar:
”Nu äter jag fem jordnötter varje dag” >>
Matallergiska Julius saknar majskaka med ostsmak >>
”Köttallergi, det kan väl inte finnas?” >>

Kommentarer inaktiverade.