Slutstriden om open access i Europa närmar sig

[2018-12-05]
Sedan 1 juli i år står forskare och läkare vid Sveriges universitet och högskolor utan direkttillgång till nya artiklar i tidskrifter som Lancet och Cell. Likadant är läget i Tyskland. Avtalen med förlaget är uppsagda på grund av oenighet om kostnader för open access. Men det finns också ett annat stort hinder för att nå fram till open access: det akademiska meriteringssystemet.

Läs hela artikeln >>

Gemma Hersh, Elsevier:

”Open access kommer att göra det dyrare för akademin”

Att gå över till open access kommer att flytta kostnaderna från dem som läser till dem som publicerar, något som kommer att innebära att det blir dyrare för akademin, konstaterar Gemma Hersh, biträdande chef för globala policyer på Elsevier.

Läs hela artikeln >>

Annons

Kommentarer inaktiverade.