Svensk Farmaci nr 3 2020

SF 2003 WEBB omslag[2020-06-12]
Tema Corona
Coronautbrottet förändrar arbetslivet för farmaceuter
Medan arbetsdagen på apotek numera inkluderar plexiglasskivor och mer frekvent desinficering av diskar har farmaceuter inom vården fått hela sina arbetsbeskrivningar omritade. Möt fyra farmaceuter vars arbetsliv helt har förändrats av det pågående utbrottet.

”Tre av fyra intensivvårds-patienter överlever”
Apotekare leder inköpen av skyddsutrustning
”Vi har börjat ta emot receptförnyelser per telefon”
”Det har blivit mycket , mycket färre patientsamtal”


Inget försäkringsskydd mot covid-19 för apotekspersonal
Arbetsskadeförsäkringens regler för arbetsskador av smittsamma sjukdomar omfattar inte apotekspersonal. Personal som drabbas av covid-19 kommer därmed inte att kunna få ersättning vid smitta.


Krisavtalet för apotekspersonal förlängs inte
Det tillfälliga krisavtalet för apotekspersonal har upphört att gälla. Någon förlängning är inte Sveriges Farmaceuter intresserade av, bland annat för att de anser att arbetsgivarna har misskött avtalet.


Roche toppar den globala försäljningslistan
Det schweiziska läkemedelsföretaget Roche toppar listan över de bolag som sålde läkemedel för mest pengar globalt förra året. Men det är Humira från amerikanska Abbvie som är världens största läkemedel sett till försäljning.


”Apoteken har nu ett gyllene tillfälle att byta väg”
Den svenska apoteksmarknaden står vid ett vägskäl där apoteken kan välja mellan att närma sig primärvården och bli en tydlig del av hälso- och sjukvården eller att fortsätta på den inslagna vägen och bli än mer kommersiella, menar apotekaren Tommy Westerlund.


Medicin mot magsår misstänks öka risken för demens
Långvarig användning av protonpumpshämmare, som Losec och Nexium, misstänks öka risken att drabbas av Alzheimers sjukdom och demens. Forskare vid Karolinska institutet kan visa att läkemedlen effektivt blockerar ett enzym som tillverkar acetylkolin.


Inget stöd för samband mellan hypertonimedel och covid-19
I tre nyligen publicerade observationsstudier saknas stöd för misstanken att behandling med ACE-hämmare eller Angiotensin-II-hämmare skulle öka risken att drabbas av covid-19 eller ge allvarligare symtom.


Fredrik Hedlund var tf chefredaktör för Svensk Farmaci nr 6 2019 till och med nr 6 2020.

Kommentarer inaktiverade.