Tema Cancer: Framtidens cancerbehandling

SF nr 4 2106 (491x640)[2016-08-26]
Nytt angreppssätt kan leda till en generell cancerbehandling
Det allra hetaste inom dagens cancerbehandling är monoklonala antikroppar som riktas mot alltmer specifika mål. Det gör behandlingen mer precis och skräddarsydd, men antalet potentiella patienter för varje behandling färre, vilket dramatiskt ökar kostnaderna. En svensk forskargrupp utvecklar istället en mer generell behandling som förväntas ha effekt på de flesta cancertyper utan allvarliga biverkningar. Och utvecklingen sker helt inom akademin vilket ska hålla priset nere.

En ny modell för att utveckla läkemedel
Thomas Helleday har blivit bränd av läkemedelsföretag tidigare och vill därför nu utveckla den nya MTH1-hämmaren helt inom akademin. Förutom full kontroll är visionen att det också ska ge en billigare behandling i slutändan.

Artiklarna publiceras endast i Svensk Farmaci papperstidningen.

Kommentarer inaktiverade.