Kunskapsakuten Benskörhet: En ny folksjukdom

[2011-10-07, Nr 6 2011]
Skelettet ombildas hela tiden. Hos ungdomar byts hela skelettet ut på fyra år och för vuxna tar det cirka tio år. Benskörhet uppstår när nedbrytningen av ben går fortare än nybildningen. Diagnosen har seglat upp som en av de stora folksjukdomarna i Svergie. Varje år inträffar 70 000 frakturer som beror på benskörhet. Varannan svensk kvinna och var fjärde man beräknas råka ut för en benskörhetsfraktur någon gång i livet.
Men eftersom benskörhet i sig inte märks går många omkring odiagnostiserade. Läkarnas utmaning är nu att hitta dem som verkligen behöver behandling, därför har en ny diagnosmetod som tar hänsyn till annat än bara bentäthet utvecklats.
Köp och ladda ned Kunskapsakuten från Läkemedelsvärlden.se >>

Kommentarer inaktiverade.