Kunskapsakuten MS: Attack mot nerverna

[2010-12-10, Nr 8 2010]
Multipel skleros, MS, är en autoimmun sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet, CNS, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Av okänd anledning attackerar kroppens immunförsvar det skyddande höljet av myelin som finns runt nervtrådarna i CNS. Attackerna kan ske på olika nervtrådar och patientens symtom beror på vilka nervtrådar som har attackerats. Sjukdomen går ofta i skov mellan vilka patientens symtom försvinner. Tidigare trodde man att skoven hängde samman med sjukdomens aktivitet, men nu vet man att de inflammatoriska processerna fortsätter att skada nervtrådarna även mellan skoven. De många attackerna på nervtrådarna orsakar ärr, eller förhårdnader (skleros) som har givit sjukdomen dess namn.Den nya behandlingsstrategin går ut på att stoppa de inflammatoriska processerna tidigt och på så vis bromsa förloppet.
Kunskapsakuten publicerades endast papperstidningen Läkemedelsvärden.

Kommentarer inaktiverade.